22 Kasım 2012 Perşembe

Ölümünüzü öğrenecek kadar cesur musunuz?

500 avroya (1126 TL) mal olan kan testiyle bir insanın ne kadar hızlı yaşlandığını ve ne zaman öleceğini gerçeğe yakın olarak tespit etmek mümkün olacak.

İngiliz bilim insanları, hücrede bulunan telomerleri ölçen test geliştirdi. Ülke basını, gelişmeyi "Kimse ölüm tarihini bilmek isteyecek kadar cesur değildir" şeklinde duyurdu.

Güncelleme:22 Kasım 2012 10:04
Çok yakın bir gelecekte, kaç yıl ömrümüzün kaldığını basit bir kan testiyle öğrenebileceğiz. İngiltere'de yıl sonunda piyasaya çıkması planlanan test, kromozomlardaki 'telomer' adlı yapıları ölçerek 'hayatta kalma süresini' hesaplıyor. Yapılacak kan testiyle telemore adlı yapıların gücü incelenecek ve kişinin kaç yıl daha yaşayacağı hesaplanabilecek.
The Independent gazetesinin haberine göre, 500 avroya (1126 TL) mal olan kan testiyle bir insanın ne kadar hızlı yaşlandığını ve ne zaman öleceğini gerçeğe yakın olarak tespit etmek mümkün olacak. İngiltere ’de yıl sonunda satışa çıkması planlanan tartışmalı test, kromozomlardaki ‘telomer’ adı verilen hayati yapıların uzunluğunu ölçüyor. Bilim insanlarına göre, telomeri kısa olanların ömrü de kısa oluyor. Testi hazırlayan uzmanlar, telomerlerin gücüne bakıp, kişinin kronolojik yaşına kıyasla biyolojik yaşının daha genç veya yaşlı olup olmadığını görebiliyor. Testin 5-10 yıl içinde yaygın olarak kullanılacağı tahmin ediliyor. Bazı bilim insanlarıysa kan testinin geçerli bir ölçü olup olmadığını ve kullanımının ne derece etik olduğunu tartışmakta. 
Daha önce de araştırılmıştı 
Kan testi sonuçları, hayat ve sağlık sigortası şirketleri için de önemli. Test bir insanın yaşlandıkça kalp, kanser , alzheimer gibi bir dizi hastalıktan ölme riskini ölçmede gösterge olarak kullanılabilecek. İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nden Maria Blasco, “Telomerleri kısa olanların, normalden daha az yaşadığını biliyoruz. Ama uzun telomerlerin daha uzun bir hayat sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor” dedi. Uzmanlar 2003’te 143 kişiden alınan kan örnekleriyle yaptıkları incelemede telomer boyunun, 60 yaşına ulaşmış bir kişinin 15 yıl daha yaşayıp yaşamayacağına ilişkin iyi bir gösterge olduğunu tespit etmişti. 2004’te yapılan bir araştırmada da hasta bir çocuğa sahip olma stresiyle yaşayan kadınların daha kısa telomerleri olduğu belirlenmişti. Kısa telomer genetik kemik iliği hastalıklarıyla bağlantılandırılmış, 2010’da bazı hücrelerdeki telomerlerin yaşamını uzatan enzimi alınan farelerin erken yaşlandığı görülmüştü.
http://www.habererk.com/haber/35336/olumunuzu-ogrenecek-kadar-cesur-musunuz.html

Askıda İnsan Vücudu !!!!


Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Anatomi dersini Anatomist Gunther Von Hagens'in 'PLASTİNASYON' yöntemiyle bozulmadan kullanılabilir hale getirdiği kadavra ile yapıyor...
MÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Zararsız, yaptığı açıklamada, ülkemizde kadavra temininin oldukça zor olduğunu söyledi.
´´Mevlana Üniversitesi olarak Gunther von Hagens´in yaptığı kadavralardan faydalanıyoruz. Ülkemizde sadece 2 ya da 3 üniversitede bu kadavradan mevcut. Bu ´plastine´ kadavrayı Almanya´dan temin ettik
Gunther von Hagens´in özel geliştirdiği ´plastinasyon´ yöntemiyle elde edilmiş. Kadavra özel bir plastik maddeden geçirilerek bu şekle getiriliyor ve bozulmadan uzun yıllar kalabiliyor. Böylece toksit maddelerin etkisinden öğrencilerimiz ve diğer personelimiz korunmuş oluyor.´´
PLASTİNASYON NEDİR?
Vücuttan çıkarılan sıvı ve yağların yerine likit plastik konularak kadavraların sertleştirilmesini sağlayan ve bozulmasını önleyen yönteme plastinasyon adı veriliyor.


Anne karnındaki bebeğin esnemesi görüntülendi.


Bilim insanları, 4 boyutlu tarama yöntemiyle ultrasonda ilk kez anne karnındaki bir bebeğin esnemesini kaydetti.


İngiltere'deki Durham Üniversitesi Psikoloji  Departmanı’nın, sağlık ve bilim alanında önemli makalelere yer veren PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, 15 sağlıklı bebekte görülen yarım ağız açma hareketinin ‘esneme’ olduğu belirlendi.
Doğumdan önce bebeklerin hıçkırdıkları, yutkundukları ve gerindikleri biliniyordu. Ancak esnemeleri ilk kez bu kadar net bir şekilde tespit edildi. Esnemenin, bebeğin sağlığını gözlemlemede yeni ve önemli bir ipucu olacağı düşünülüyor.
Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Nadja Reissland, “Anne karnındaki bebeğin esnemesinin fonksiyonunu ve önemini halen bilmiyoruz. Ancak elde ettiğimiz veriler, esnemenin cenin gelişimi ve bebeğin sağlık belirtileri ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Rahimdeki bebeğin esneme sıklığı, erken gebelikte beynin olgunlaşması ile ilgili olabilir ” açıklamasını yaptı.
Reissland ve ekibinin gözlemi, gebeliğin 24 ve 36. haftaları arasındaki 8 kız ve 7 erkek bebekte yapıldı. Esnemenin 28. haftadan itibaren azaldığı, erkek ve kız bebeklerde önemli bir farklılığın olmadığı ortaya çıktı.
ULTRASONDAN GÜLÜMSEYEN BEBEK:
Oynat

Bilim insanları bile bilmiyor !!!


Kızıl gezegen Mars’a Ağustos ayında inen uzay aracı ‘Curiosity’in (Merak) çok önemli bir keşif yaptığı açıklandı.

İnternet ortamı ve bilim dünyasında heyecan yaratan gelişmenin ne olduğu henüz bilinmiyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu NASA’dan jeolog John Grotzinger, “Curiosity’nin elde ettiği en son bulgular, tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok etkileyici görünüyor” demekle yetindi. Grotzinger, NASA’nın sonuçlarla ilgili 3-7 Aralık arasında San Francisco’da düzenlenecek 2012 Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında açıklama yapacağını söyledi. NASA açıklama yapmayı reddederken Grotzinger, “Ekip dikkatli davranıyor, elde edilen bulguların doğruluğunu teyit etmek için birçok kontrol yapıyor” dedi. Mars’ta organizma kalıntısına ulaşıldığı iddialar arasında. 

http://www.hurriyet.com.tr/planet/21983971.asp
 

Blogger news

Blogroll

About