22 Kasım 2012 Perşembe

Ölümünüzü öğrenecek kadar cesur musunuz?

500 avroya (1126 TL) mal olan kan testiyle bir insanın ne kadar hızlı yaşlandığını ve ne zaman öleceğini gerçeğe yakın olarak tespit etmek mümkün olacak.

İngiliz bilim insanları, hücrede bulunan telomerleri ölçen test geliştirdi. Ülke basını, gelişmeyi "Kimse ölüm tarihini bilmek isteyecek kadar cesur değildir" şeklinde duyurdu.

Güncelleme:22 Kasım 2012 10:04
Çok yakın bir gelecekte, kaç yıl ömrümüzün kaldığını basit bir kan testiyle öğrenebileceğiz. İngiltere'de yıl sonunda piyasaya çıkması planlanan test, kromozomlardaki 'telomer' adlı yapıları ölçerek 'hayatta kalma süresini' hesaplıyor. Yapılacak kan testiyle telemore adlı yapıların gücü incelenecek ve kişinin kaç yıl daha yaşayacağı hesaplanabilecek.
The Independent gazetesinin haberine göre, 500 avroya (1126 TL) mal olan kan testiyle bir insanın ne kadar hızlı yaşlandığını ve ne zaman öleceğini gerçeğe yakın olarak tespit etmek mümkün olacak. İngiltere ’de yıl sonunda satışa çıkması planlanan tartışmalı test, kromozomlardaki ‘telomer’ adı verilen hayati yapıların uzunluğunu ölçüyor. Bilim insanlarına göre, telomeri kısa olanların ömrü de kısa oluyor. Testi hazırlayan uzmanlar, telomerlerin gücüne bakıp, kişinin kronolojik yaşına kıyasla biyolojik yaşının daha genç veya yaşlı olup olmadığını görebiliyor. Testin 5-10 yıl içinde yaygın olarak kullanılacağı tahmin ediliyor. Bazı bilim insanlarıysa kan testinin geçerli bir ölçü olup olmadığını ve kullanımının ne derece etik olduğunu tartışmakta. 
Daha önce de araştırılmıştı 
Kan testi sonuçları, hayat ve sağlık sigortası şirketleri için de önemli. Test bir insanın yaşlandıkça kalp, kanser , alzheimer gibi bir dizi hastalıktan ölme riskini ölçmede gösterge olarak kullanılabilecek. İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nden Maria Blasco, “Telomerleri kısa olanların, normalden daha az yaşadığını biliyoruz. Ama uzun telomerlerin daha uzun bir hayat sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor” dedi. Uzmanlar 2003’te 143 kişiden alınan kan örnekleriyle yaptıkları incelemede telomer boyunun, 60 yaşına ulaşmış bir kişinin 15 yıl daha yaşayıp yaşamayacağına ilişkin iyi bir gösterge olduğunu tespit etmişti. 2004’te yapılan bir araştırmada da hasta bir çocuğa sahip olma stresiyle yaşayan kadınların daha kısa telomerleri olduğu belirlenmişti. Kısa telomer genetik kemik iliği hastalıklarıyla bağlantılandırılmış, 2010’da bazı hücrelerdeki telomerlerin yaşamını uzatan enzimi alınan farelerin erken yaşlandığı görülmüştü.
http://www.habererk.com/haber/35336/olumunuzu-ogrenecek-kadar-cesur-musunuz.html

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Blogger news

Blogroll

About