26 Ekim 2012 Cuma

Zayıflamak için bilmeniz gerekenler.



Herkesin vücut yapısı aynı değildir. Normal kilo kişiye göre  değişir. İdeal kiloyu  hesaplamak  için günümüzde  kullanılan  en güvenilir yöntem,  vücut kitle index'inin (VKİ) hesaplanmasıdır.  VKİ  metodu,  bir mankenin ölçülerini aramaktan  farklı olarak insana kendi formunu,  "normallik"  açısından değerlendirme olanağını sağlar. (Pratik hesap tablomuzda bulunan "Kilonuz normal mi?" VKİ'ne göre ideal kilonuzu hesaplamakta.)

Zayıflamak için bilmeniz gerekenler

1. Yiyeceklerden aldığınız kalori, gün boyunca harcayabileceğiniz kaloriden fazla ise, kaçınılmaz olarak şişmanlarsınız. Zayıflamak isteyen bir insanın aldığı kaloriden daha fazlasını harcaması gerekir. Bunun için en sağlıklı yol; bir yandan yiyecekleri kontrol altına almak, diğer taraftan hareketi arttırmaktır.
2. Diyet yapmak, kesinlikle aç kalmak demek değildir. Esasında diyet yapmak, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını terk ederek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaktır.  Aç kalırsanız, günlük yaşamınızı yürütemezsiniz. Ayrıca kendinizi güçsüz ve doyumsuz hissedeceğiniz için, rejimi sürdüremezsiniz. Uzun süre aç kalırsanız vücudunuz kendini savunmak için enerji üretmekten vaz geçer ve yiyeceğiniz her lokmayı  yağ olarak stoklamaya başlar.
3. Hiçbir öğünü atlamayın. Özellikle sabah kahvaltısı başta olmak üzere, düzenli yemek metabolizmanın verimli çalışmasını sağlar. Düzenli ve ölçülü yiyerek diyet yaparsanız, kendinizi canlı, enerjik, neşeli hissedersiniz ve kolayca kilo verirsiniz. Bu nedenle size vereceğimiz yemek programındaki menüleri eksiksiz yemelisiniz.
4. Sağlıklı kilo  vermenin yolu, haftada 1 kg vermektir.  Daha hızlı kaybedilen  kilolar kolayca geri gelebilir.
5. Şok diyetler olarak bilinen sıkı ve sağlıksız diyetlerle, sadece su kaybedersiniz ve kaslarınız zayıflar. Bu tip diyetlerin uzun süre yapılması mümkün değildir. Bizim programımız, bünyeden bünyeye değişse de, genelde haftada 1 kilo verilmesini hedefler.
6. Spor ve hareket çok önemlidir. Her gün en az  1 saat yürüyüş yapın veya  yüzün. Yapabiliyorsanız, diğer spor dalları da çok yararlıdır. Aerobik, aletli jimnastik, tenis v.s. yapanlar  hem kolayca kilo verirler hem de geri almazlar. Daha da önemlisi, kas yapıları güçlenir.  Özellikle sellülit sorunu olan hastalar kan dolaşımını düzenlediği için, her gün en az 1 saat yürümelidirler. Spora veya yürüyüşe tok karınla çıkmak doğru değildir. Yemeğinizi hareket programı bittikten sonra yemelisiniz.
7. Kendinizi stresten koruyun . Stres garip bir şekilde zayıf insanları daha fazla zayıflatır, şişmanları daha fazla şişmanlatır. Araştırmalar stres altında % 20 ile 30 arasında daha az kalori harcandığını  göstermektedir. Spor yapmak stresi hafifletir, uyku kalitesini arttırır.
8. Soslu yemeklerden ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Sellülit için diyet yapıyorsanız kafeinli içeceklerden ve tuzdan uzak durun.
9. Genel olarak hazır gıdalara, kızartmalara, beyaz un ve  beyaz şekerden yapılmış rafine  yiyeceklere itibar etmeyin. Ayrıca tereyağı ve yağlı etler gibi hayvansal yağlardan da kendinizi koruyun.
10. Kepekli ekmek, kepekli makarna, kabuklu pirinç, baklagiller, sebzeler, meyveler, kuru yemişler,  balık, yağsız etler, yağsız süt ürünleri ve ölçülü zeytinyağı tüketin.
11. Her sabah uyandığınızda, güne bir bardak ılık su  içerek başlayın. Gün boyunca  en az 2 lt. su içmeyi unutmayın.
12. Akşam yemeklerini mümkünse  saat 21 den önce yemeğe gayret edin.
13. Yemek ile meyve arasında en az iki saat ara olmalıdır. Diyet uyguladığınız süre içinde üzüm, muz, havuç ve mısırdan uzak durun.
14. Kilo verdikten ve ideal kilonuza ulaştıktan sonra, 1 yıl boyunca beslenmenize dikkat edin. Verdiğiniz kiloları ilk yıl içinde kolayca geri alabilirsiniz.
Dr. Yasemin Amato
Kozmetik Dermatolog

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Blogger news

Blogroll

About